Proponuje różne potrawy, dania i desery, które sam przygotowuję.
Od śniadania po kolację.
Produkty pochodzą ze straganu, okolicznych rolników oraz półek sklepowych.
2020
16 sierpnia (niedziela)
WĄTRÓBKA cielęca z natką pietruszki na oleju ryżowym, delikatnie podlana wodą
SURÓWKA z gotowanych buraków, surimi, awokado i natką pietruszki, delkatnie skropiona oliwą z oliwek
BAKŁAŻAN pieczony w piekarniku – wsad wycięty i drobno pokrojony, mozarella, marchewka, ziemniaki, tzatzyki, pasta krewetkowa

19 czerwca (piątek)
ZUPA RYBNA – KOI KOKU
Słynna zupa koi koku stosowana też dla osób z bardzo zaburzonym układem odpornościowym, w tym na każdym etapie choroby nowotworowej.
Składniki:
1-1,2 kg małego karpia (umyty, wypatroszony, ze skórą, z głową, z łuskami, z przyciętymi płetwami), ½ kg korzenia pietruszki lub pasternaku, ½ kg marchwi, 2-3 łyżki stołowe suszonego korzenia łopianu* i namoczonego 10 min. lub ½ kg świeżego korzenia, garść herbaty bancha* w woreczku, w gazie dobrze zawiniętej, sos sojowy TAMARI japoński lub miso sojowe lub miso ryżowe, utarty korzeń imbiru lub sok z imbiru do smaku, zielona pietruszka, koperek, szczypiorek.
Wykonanie:
Rybę umyć, oczyścić, pociąć na kawałki w dzwonka, marchew i korzeń łopianu pokroić na grube kawałki, włożyć patyczki herbaty banchy do gazy, mocno zawiązać (po ugotowaniu wyrzucić na ogródek, na trawnik – nie jemy), zalać wodą. Gotować ok. 4 godzin w garnku ze szczelną pokrywką na małym ogniu. Po ugotowaniu, odcedzić do drugiego garnka wywar rybny , usunąć większe elementy z ryby, np. głowę, pozostałe składniki albo zmiksować albo pozostawić w kawałkach. Zupę po ugotowaniu przyprawić na talerzu sosem sojowym Tamari japońskim lub miso lub solą oraz utartym świeżym imbirem wg smaku oraz ostrożnie dodawać sól (aby nie przesolić). Posypać obficie drobno pokrojoną zieloną pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem.
Zupę można tak samo przyrządzić z pstrągów lub połączyć karpia z pstrągiem.
*) te produkty zamówiłem na Allegro.

5 czerwca (piątek)
BAKŁAŻAN Z POSIEKANYM MIĘSEM INDYCZYM, CZOSNKIEM Z PARMEZANEM
Bakłażan przecięty wzdłuż, wydrążony miąższ i drobno posiekany. Do tego ugotowane na rosole mięso indycze (tym razem było to udo). Po wystudzeniu została posiekane i wymieszane razem z wcześniej przygotowanym wnętrzem bakłażana. Do tego świeży czosnek (3-4 główki), majeranek, odrobina soli i ziołowego pieprzu. Na wierzch w niewielkiej ilości świeżo starty parmezan. Taka przygotowany bakłażan zawijam w sreberko i wstawiam do piekarnika na 15 minut (180 stopni). Do tego odrobina świeżej sałaty i gotowe!

28 maja (czwartek)
CIELĘCA WĄTRÓBKA Z WARZYWAMI
Dotychczas nie miałem okazji smakować a tym bardziej przygotować wątróbki cielęcej. Okazało się, że własnie ten rodzaj wątróbki jest wskazany dla mężczyzn, a nie jak się powszechnie twierdzi, że wątróbka wieprzowa. Dodatkowo dobrze wpływa na naszą wątrobę, również w stanie chorobowym jaki mam. Zakup cielęcej wątróbki okazał się dość trudny i jedynym miejscem gdzie mogłem ją kupić okazało się MAKRO. Mając podstawowy produkt i warzywa (których obecnie nigdy nie brakuje w domu) zabrałem się za jej przygotowanie. Wątróbkę zamoczyłem na 2 godziny w zimnej wodzie z solą i sodą oczyszczająca, w tym czasie obrałem i pokroiłem umyte warzywa (cebula, cukinia, czerwona papryka). Następnie oczyściłem wątróbkę i pokroiłem ją w kostki. Wszystkie produkty włożyłem do szklanego naczynia, zalałem odrobiną wody i olejem ryżowym, przyprawiłem ukochanym majerankiem, kminem rzymskim, odrobiną soli i wstawiłem do macerowania. A jak wiadomo żywność wówczas staje się bardziej aromatyczna, miękka, krucha i delikatna. Po 2 godzinach leżakowania w lodówce, wstawiłem do rozgrzanego piekarnika na 90 minut. Dla mnie osobiście – niebo w gębie – cielęca wątróbka smakuje wyśmienicie, jest krucha, a sos, który podczas pieczenia się wytworzył był jak najlepszy warzywny wywar. Polecam.

23 maja (sobota)
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE W KMINKOWEJ POSYPCE
Po 5-dniowym przygotowaniu zakwasu na chleb (mąką żytnia-gryczana 2000) mogłem upiec swój pierwszy chleb w życiu. Oczywiście wcześniej kupiłem wszystkie produkty: mąkę, mieszankę ziaren, silikonowy osprzęt: pędzelek i łopatkę oraz foremkę ceramiczną. Przepis na domowy chleb zrobiłem wg wskazówek Słodki Blog https://www.youtube.com/watch?v=pp3du5cOfTg. Chleb ze względu na wielkość foremki względem ilości ciasta na chleb nie wyrósł mocno, nie mniej wszystkie jego proporcje w efekcie końcowym okazały się pyszne. Prawie cały chleb został zjedzony wyłącznie z masłem (żona używa klasycznego, ja natomiast klarowane).

9 maja (sobota)
JAJKA SADZONE NA BOCZKU plus BRUSCHETTA na mieszanym pieczywie
pod ŚWIEŻYM SZCZYPIORKIEM
Bruschetty delikatnie smarujemy masłem klarowany, pomidor bez skórki, bazylia i do rozgrzanego piekarnika na 8 min. W między czasie na patelni rozpuszczamy odrobinę masła klarowanego i delikatnie podpiekamy plastry boczku, rozbijamy nożem 4 jajka i zostawiamy do samodzielnego smażenia. Gdy białko jajek złapie swoja konsystencję, wówczas wyciągamy grzanki i serwujemy na talerz. Polecane do spożycia na tarasie dla dwóch zakochanych osób.

2 maja (sobota)
Kilka osób poprosiło mnie abym w bardziej czytelny sposób prowadził tę kulinarną część bloga, przy okazji dodając przepisy. Tak więc od dzisiaj będę ją prezentował w poniższy sposób.
SAJGONKI BURACZANO-WARZYWNE
Składniki:
buraki, brokuł, marchew, pietruszka, seler, ryż, glony (dowolne), papier ryżowy
Przygotowanie:
Ugotować ryż oraz warzywa w formie al dente. Następnie wymieszać warzywa z ryżem dodając pokruszone glony. Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie i układać na nim farsz, a następnie zawijać w kształt sajgonki. Opcja dla zdrowszych – na patelni, opcja dla osób na diecie – piekarnik. Idealne na 2 śniadanie lub kolację. Proces przygotowania 1 h.

PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ Z MARCHEWKĄ
Składniki:
kasza jaglana, 1-2 marchewki + natką, kurkuma, mleko ryżowe, siemię lniane
Przygotowanie:
Wypłucz pod zimną wodę kaszę jaglaną a następnie ją ugotuj. Marchew wymocz w wodzie z solą i sodą. Siemię lniane zalej gorącą wodą (wytrąci się żel). Do kaszy dodaj startą marchewkę, siemię lniane, natkę z marchewki i przyprawę, dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i łyżką formuj placuszki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut lub do momentu kiedy placki będą rumiane. Idealne na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Proces przygotowania 1 h.

ŚNIADANIA
SURÓWKA
Biała rzepa skropiona olejem z ryżu plus rodzynki, plasterki migdałów i czarnuszka.OMLET 1
2 jajka, przed zawinięciem omleta na pół, wkładamy pokrojone plasterki drobiowej wędliny. Jako dodatek sałatka Quinoa
i szparagi.
OMLET 2
2 jajka, przed zawinięciem omleta na pół, wkładamy plaster koziego sera.
Pomidor i cebulka jako dodatekOMLET 3
2 jajka, przed zawinięciem omleta na pól, wkładamy plaster wędzonego łososia. Pietruszka i delikatna miodowa musztarda na lepsze trawienie.
Jako dodatek sałatka Quinoa z curry i batatami.
GRZANKI Z BAGIETKI
zapiekane w piekarniku: bagietka, pomidor bez skorki, mozzarella, oliwkiGRZANKI Z CHLEBA RAZOWEGO
zapiekane w piekarniku: pomidor bez skórki, mozzarella, przyprawa curry
CHLEBEK RYŻOWY Z ALGAMI MORSKIMI
pasta warzywna, plastry gotowanego buraka posypane amarantusemJAJKO SADZONE,
plastry gotowanego buraka przykryte plastrami koziego sera z rozmarynem, posypane amarantusem
SZAKSZUŁKA
cebula, cukinia, pomidor bez skórki, jajkoSZAKSZUŁKA po wyjęciu z piekarnika.
Czas pieczenia 10-12 minut
ZESTAW ŚNIADANIOWY
pieczony schab, kalarepa w plastrach, 1/2 avocado plus kapelusze pieczarek wypełnione gotowanym startym buraczkiemRISOTTO
ryż, marchewka i groszek gotowany plus parówka drobiowa pocięta w kostki
SZAKSZUŁKA
buraczki, cebula, cukinia, jajkoOMLET
2 jajka plus plaster koziego sera opiekany na patelni (bez tłuszczu) z kiełkami z koniczyny, odrobina pasty z pomidorów
plus plastry gotowanego buraka z amarantusem
OBIADY – ZUPY
WARZYWNIAK
czosnek, cebula, marchew, pora, natka pietruszki, majeranekBARSZCZ UKRAIŃSKI
z makaronem i prażonymi pestkami dyni
BROKUŁOWA
zupa krem z brokuł z mieszanką ziareń słonecznika
i pestek dyniKALAFIOROWA
zupa krem z kalafiora, selera, marchewki z ziarnami prażonymi słonecznikaROSOŁEK
czosnkowy wywar z marchewką i makaronem, posypany świeżą pietruszką
OBIADY – DRUGIE DANIE
YIN YANG
Kurczak gotowany, drobno posiekany, kasza jęczmienna z pieczarkami, pomidorami i rodzynkami plus buraczki
na ciepłoPULPET I KRZYŻYK
Pulpet drobiowy otoczony grzybami mun i makaronem gryczanym
MAKARON PO CHIŃSKU
makaron sojowy, wędzone tofu, niesolone orzeszki arachidowe, grzyby mun zalane wrzątkiem, cukinia, czosnek, curry, świeży szczypior i pietruszka – wszystko duszone na patelni wokBAKŁAŻANOWY KWIAT
bakłażan pieczony na rozgrzanym oleju, gotowana komosa ryżowa (quinoa) i duszona cukinia z niesolonymi orzeszkami arachidowymi
KALAFIOROWA RYBA
gotowany kalafior z rozmarynem i duszony filet z halibutaPIEROŻKI GYOZA
pieroszki faszerowane gotowanymi warzywami na sałacie
3 KOLORY
gotowana biała i zielona fasolka szparagowa, kalafior, plastry z batata pieczone w piekarnikuMAKARON PO JAPOŃSKU
makaron shirataki konjac, brokuły, niesolone orzeszki arachidowe, pomarańcza
PULPETY 1
duszone pulpety z indyka w pomidorach bez skórki z majerankiem plus rozdrobniony szpinak z czosnkiem i odrobiną jogurtu.FASOLKA
makaron sojowy biały, gotowana fasolka szparagowa plus prażone ziarna słonecznika
WĄTRÓBKA drobiowa
makaron sojowy biały, duszona marchew z papryką czerwoną i żółtą plus prażone ziarna słonecznikaMAGICZNE KOŁO
ryż basmati, duszona cukinia, cebula, pomidor plus prazone pestki z dyni
KACZKA
filet z kaczki gotowany na wodzie plus warzywa z piekarnika: marchew, bataty, pietruszka, cebulaPULPETY 2
pulpety z kurczaka duszone w zalewie z pomidorów, bakłażana, czosnku, cebuli w rozmarynie, tymianku i odrobinie papryki chili plus shirataki w zalewie z curry.
SAJGONKI
gotowane warzywa: brokuł, ziemniaki, żółta papryka zawinięte w papier ryżowy i pieczone w piekarniku (bez tłuszczu)KLASYCZNIE
puree ziemniaczane, jajko sadzone, buraczki zasmażane na ciepło
KOPYTKOWO 1
kopytka z gulaszem warzywnym – cukinia, pomidory bez skórki, cebula, czosnek, odrobina papryki chiliKOPYTKOWO 2
kopytka z świeżą fetą, marchewką, pietruszką, cukinią i odrobiną wiejskiej kiełbasy
RYBKA
pstrąg łososiowy w rozmarynie i pietruszce z dodatkiem imbiru plus opiekane czerwone ziemniaki z burakiemMAKARON
makaron ryżowy, gotowane mięso z indyka z marchewką, ziarna niełuskanego sezamu, świeży czosnek – całość duszona na ekologicznym napoju owsianym plus natka pietruszki
RYBKA
duszona miruna na marchewce, cukinii, selerze plus ryż basmatiRYBKA
duszony mintaj, makaron ryżowy, zielone szparagi
RYBKA
pstrąg pieczony we własnym sosie w foli (piekarnik), surówka z marchwi i białej rzepy posypana amarantusem, duszone plastry z batatówWIANEK DROBIOWY
pulpet z mięsa drobiowego (kurczak) duszony na wodzie z odrobiną oliwy, otoczony makaronem gryczanym
RYBKA
Mintaj duszony z burakami i batatami z dodatkiem ryżu basmatiRYBKA
Mintaj dotowany na wodzie, mieszanka makaronów gryczany i ryżowy plus wiórki buraczane na ciepło
DESERY
MIESZANKA
migdały, rodzynki, dynia, słonecznik, jagody gojiKRUSZONKA
jabłka pieczone pod kruszonką w piekarniku plus gałka lodów o smaku mango
JAGLANKA
kasza jaglana, migdały, orzechy włoskie, ziarenka chia gotowane w mleku/napoju ryżowymJOGURTOWO
jogurt bez laktozy i mleka w proszku z rodzynkami, plastrami migdałów i herbatnikiem maślanym
JABŁECZNIK bez dodatku cukru
na kruchym cieście z mąki jaglanej na bazie masła, jabłka tarte na wiórki plus rodzynki sparzone wrzątkiem z odrobiną cynamonuNAPÓJ MIGDAŁOWY Z OWOCAMI
Napój migdałowy podgrzany, 1/3 banana, borówki, 1/2 jabłka, plaster mango.
Miksowanie a potem delektowanie.
PRZETWORY
Wybranek bliski mojemu sercu i zdrowiu – Giuseppe Arcimboldo (Arcimboldi) podpowiedział mi, że czas zrobić sok z kiszonego buraka i zabawa się zaczęła. Na początek autoportret a potem do słoja.
Produkty: buraki, seler, pietruszka, korzeń chrzanu, marchewka, cebula, czosnek i niewidoczny kminek w ziarnach.
2 SŁOJE
sok z kiszonych buraków / ogórki małosolneRARYTAS
powidła z płatków róży
DODATKI
produkty, które kupiłem i uznałem, że warto je polecić.

jagodowy dżem bezcukrowy
firma: Bioone
skład: 75% czarnych jagód, zagęszczony sok jabłkowy, pektyna jako substancja żelująca.
Bardzo smaczna, lekko kwaskowa.
Do kupienia: Carrefour
gryka do chrupania
firma: Kubara
skład: ekspandowane ziarno gryki.
Idealna do zagęszczanych zup, jogurtów.
Do kupienia: Super-farm
azjatyckie zakupy: świeże tofu, makaron shirataki konjac, makaron ryżowy – nitki, makaron warzywny, makaron ryżowy – paski, makaron jaśminowy plus algi. / Produkty do kupienia: Shinfood, K-food, Wrocław, ul. Biskupia 2
PORADY
wynikają one z mojego doświadczenia
Mycie produktów przed przygotowaniem posiłku.
Zimna woda, sól, soda. Zalewamy nią ryby, mięsa, owoce, kasze, warzywa na 30-60 minut.
Następnie ocierając je o siebie czyścimy i wyciągamy. Wycieramy ręcznikiem papierowym. Warzywa do obrania lub pozostawiamy ze skórką, a pozostałem produkty są gotowe do dalszej obróbki (pieczenie, gotowanie, duszenie etc.)