smacznego

Proponuje różne potrawy, dania i desery, które sam przygotowuję.
Od śniadania po kolację.
Produkty pochodzą ze straganu, okolicznych rolników oraz półek sklepowych.

2020

16 sierpnia (niedziela)
WĄTRÓBKA cielęca z natką pietruszki na oleju ryżowym, delikatnie podlana wodą
SURÓWKA z gotowanych buraków, surimi, awokado i natką pietruszki, delkatnie skropiona oliwą z oliwek
BAKŁAŻAN pieczony w piekarniku – wsad wycięty i drobno pokrojony, mozarella, marchewka, ziemniaki, tzatzyki, pasta krewetkowa

19 czerwca (piątek)
ZUPA RYBNA – KOI KOKU

Słynna zupa koi koku stosowana też dla osób z bardzo zaburzonym układem odpornościowym, w tym na każdym etapie choroby nowotworowej.
Składniki:
1-1,2 kg małego karpia (umyty, wypatroszony, ze skórą, z głową, z łuskami, z przyciętymi płetwami), ½ kg korzenia pietruszki lub pasternaku, ½ kg marchwi, 2-3 łyżki stołowe suszonego korzenia łopianu* i namoczonego 10 min. lub ½ kg świeżego korzenia, garść herbaty bancha* w woreczku, w gazie dobrze zawiniętej, sos sojowy TAMARI japoński lub miso sojowe lub miso ryżowe, utarty korzeń imbiru lub sok z imbiru do smaku, zielona pietruszka, koperek, szczypiorek.
Wykonanie: 
Rybę umyć, oczyścić, pociąć na kawałki w dzwonka, marchew i korzeń łopianu pokroić na grube kawałki, włożyć patyczki herbaty banchy do gazy, mocno zawiązać (po ugotowaniu wyrzucić na ogródek, na trawnik – nie jemy), zalać wodą. Gotować ok. 4 godzin w  garnku ze szczelną pokrywką na małym ogniu. Po ugotowaniu,  odcedzić do drugiego garnka wywar rybny , usunąć większe elementy z ryby, np. głowę, pozostałe składniki albo zmiksować albo pozostawić w kawałkach. Zupę po ugotowaniu przyprawić na talerzu sosem sojowym Tamari japońskim lub miso lub solą oraz utartym świeżym imbirem wg smaku oraz ostrożnie dodawać sól (aby nie przesolić). Posypać obficie drobno pokrojoną zieloną pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem.
Zupę można tak samo przyrządzić z pstrągów lub połączyć karpia z pstrągiem.
*) te produkty zamówiłem na Allegro.

w miseczkach patrząc od góry: korzeń łopianu, miso, herbata bancha w zawiniętej gazie

5 czerwca (piątek)
BAKŁAŻAN Z POSIEKANYM MIĘSEM INDYCZYM, CZOSNKIEM Z PARMEZANEM

Bakłażan przecięty wzdłuż, wydrążony miąższ i drobno posiekany. Do tego ugotowane na rosole mięso indycze (tym razem było to udo). Po wystudzeniu została posiekane i wymieszane razem z wcześniej przygotowanym wnętrzem bakłażana. Do tego świeży czosnek (3-4 główki), majeranek, odrobina soli i ziołowego pieprzu. Na wierzch w niewielkiej ilości świeżo starty parmezan. Taka przygotowany bakłażan zawijam w sreberko i wstawiam do piekarnika na 15 minut (180 stopni). Do tego odrobina świeżej sałaty i gotowe!

28 maja (czwartek)
CIELĘCA WĄTRÓBKA Z WARZYWAMI

Dotychczas nie miałem okazji smakować a tym bardziej przygotować wątróbki cielęcej. Okazało się, że własnie ten rodzaj wątróbki jest wskazany dla mężczyzn, a nie jak się powszechnie twierdzi, że wątróbka wieprzowa. Dodatkowo dobrze wpływa na naszą wątrobę, również w stanie chorobowym jaki mam. Zakup cielęcej wątróbki okazał się dość trudny i jedynym miejscem gdzie mogłem ją kupić okazało się MAKRO. Mając podstawowy produkt i warzywa (których obecnie nigdy nie brakuje w domu) zabrałem się za jej przygotowanie. Wątróbkę zamoczyłem na 2 godziny w zimnej wodzie z solą i sodą oczyszczająca, w tym czasie obrałem i pokroiłem umyte warzywa (cebula, cukinia, czerwona papryka). Następnie oczyściłem wątróbkę i pokroiłem ją w kostki. Wszystkie produkty włożyłem do szklanego naczynia, zalałem odrobiną wody i olejem ryżowym, przyprawiłem ukochanym majerankiem, kminem rzymskim, odrobiną soli i wstawiłem do macerowania. A jak wiadomo żywność wówczas staje się bardziej aromatyczna, miękka, krucha i delikatna. Po 2 godzinach leżakowania w lodówce, wstawiłem do rozgrzanego piekarnika na 90 minut. Dla mnie osobiście – niebo w gębie – cielęca wątróbka smakuje wyśmienicie, jest krucha, a sos, który podczas pieczenia się wytworzył był jak najlepszy warzywny wywar. Polecam.

23 maja (sobota)
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE W KMINKOWEJ POSYPCE
Po 5-dniowym przygotowaniu zakwasu na chleb (mąką żytnia-gryczana 2000) mogłem upiec swój pierwszy chleb w życiu. Oczywiście wcześniej kupiłem wszystkie produkty: mąkę, mieszankę ziaren, silikonowy osprzęt: pędzelek i łopatkę oraz foremkę ceramiczną. Przepis na domowy chleb zrobiłem wg wskazówek Słodki Blog https://www.youtube.com/watch?v=pp3du5cOfTg. Chleb ze względu na wielkość foremki względem ilości ciasta na chleb nie wyrósł mocno, nie mniej wszystkie jego proporcje w efekcie końcowym okazały się pyszne. Prawie cały chleb został zjedzony wyłącznie z masłem (żona używa klasycznego, ja natomiast klarowane).

9 maja (sobota)
JAJKA SADZONE NA BOCZKU plus BRUSCHETTA na mieszanym pieczywie
pod ŚWIEŻYM SZCZYPIORKIEM
Bruschetty delikatnie smarujemy masłem klarowany, pomidor bez skórki, bazylia i do rozgrzanego piekarnika na 8 min. W między czasie na patelni rozpuszczamy odrobinę masła klarowanego i delikatnie podpiekamy plastry boczku, rozbijamy nożem 4 jajka i zostawiamy do samodzielnego smażenia. Gdy białko jajek złapie swoja konsystencję, wówczas wyciągamy grzanki i serwujemy na talerz. Polecane do spożycia na tarasie dla dwóch zakochanych osób.

2 maja (sobota)
Kilka osób poprosiło mnie abym w bardziej czytelny sposób prowadził tę kulinarną część bloga, przy okazji dodając przepisy. Tak więc od dzisiaj będę ją prezentował w poniższy sposób.

SAJGONKI BURACZANO-WARZYWNE
Składniki:
buraki, brokuł, marchew, pietruszka, seler, ryż, glony (dowolne), papier ryżowy
Przygotowanie:
Ugotować ryż oraz warzywa w formie al dente. Następnie wymieszać warzywa z ryżem dodając pokruszone glony. Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie i układać na nim farsz, a następnie zawijać w kształt sajgonki. Opcja dla zdrowszych – na patelni, opcja dla osób na diecie – piekarnik. Idealne na 2 śniadanie lub kolację. Proces przygotowania 1 h.

PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ Z MARCHEWKĄ
Składniki:
kasza jaglana, 1-2 marchewki + natką, kurkuma, mleko ryżowe, siemię lniane
Przygotowanie:
Wypłucz pod zimną wodę kaszę jaglaną a następnie ją ugotuj. Marchew wymocz w wodzie z solą i sodą. Siemię lniane zalej gorącą wodą (wytrąci się żel). Do kaszy dodaj startą marchewkę, siemię lniane, natkę z marchewki i przyprawę, dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i łyżką formuj placuszki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut lub do momentu kiedy placki będą rumiane. Idealne na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Proces przygotowania 1 h.

ŚNIADANIA

OBIADY – ZUPY

OBIADY – DRUGIE DANIE

DESERY

PRZETWORY

DODATKI
produkty, które kupiłem i uznałem, że warto je polecić.

jagodowy dżem bezcukrowy
firma: Bioone
skład: 75% czarnych jagód, zagęszczony sok jabłkowy, pektyna jako substancja żelująca.
Bardzo smaczna, lekko kwaskowa.
Do kupienia: Carrefour

gryka do chrupania
firma: Kubara
skład: ekspandowane ziarno gryki.
Idealna do zagęszczanych zup, jogurtów.
Do kupienia: Super-farm


PORADY
wynikają one z mojego doświadczenia